Testuji pro vás

Nože KDS

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

V současné době skoro všude čtu články o tom, bez čeho se hospodyňka doma v kuchyni neobejde. Většinou se píše o kuchyňských spotřebičích, které beze sporu do kuchyně patří a jsou to velcí pomocníci, ale bez čeho se v kuchyni opravdu neobejdeme? Bez dobrého nože!

Ano, tento nástroj používáme dnes a denně a přesto se na něj tak trošku zapomíná – bereme ho jen jako „samozřejmost“. Přitom kvalita nožů je velice důležitá, protože správný nůž usnadňuje práci a zvyšuje komfort při vaření. To, jak dobře se drží, je také velice důležité, a v neposlední řadě je to jeho ostří, protože určitě každý z vás řeší, jak a kde nože nabrousit.

Už jsem měla nespočet nožů, některé jsem si koupila sama, jiné zase dostala dárkem, ale mám i nože po mé babičce a mamince.

A právě tyto nože mě zaujaly. I když jsou v mé kuchyni více než deset let a u maminky dokonce přes třicet, stále dobře řežou a jsou snad nezničitelné. A tak jsem začala po firmě KDS, jejich výrobci, pátrat, jestli vůbec ještě existuje, případně jaká je její současná výroba, novinky, odběratelé i historie.

Nožířské výrobní družstvo KDS Sedlčany je tradičním českým výrobcem kvalitních nožů a nožířského zboží již více než 65 let. V současné době se KDS může pochlubit kvalitními produkty, a to jak pro domácnost, tak pro profesionály z řad řezníků, kuchařů i cukrářů. Vedení společnosti bylo velmi vstřícné a zaslalo mi na dlouhodobé testování různé druhy nožů. Jedná se o tyto druhy:

Nůž kuchyňský 5 Trend (247,- Kč)

Nůž na ovoce 2,5 Trend (222,- Kč)

Univerzální nůž 5 Trend (250,- Kč)

Nůž cukrářský 11 (219,- Kč)

Nůž dortový 9 (114,- Kč)

V dnešní době existuje velké množství nožů. Liší se podle různých materiálů čepele nebo rukojeti, pak můžeme zakoupit nože univerzální, nebo tzv. účelové – to jsou ty, které jsou určeny k jednomu určitému úkonu (masový, cukrářský, na ovoce atd.).

Podle čeho se tedy člověk může při nákupu nože orientovat a jaký nůž si vybrat?

Pro mě jsou důležitá tato kritéria:

POHODLNOST - prostě to, jak mi nůž padne do ruky, jestli se mi dobře drží. Ale také jednoduchá snadná údržba - ať již čištění, nebo skladování (nůž může do myčky, nemusí se skladovat v suchu - ale na toto navazují další kritéria)

MATERIÁL ČEPELE - já osobně upřednostňuji kvalitní nerezovou ocel. Jsou však i jiné možnosti - čepele uhlíkové (ty mají nevýhodu v tom, že jsou náchylnější k otupení i ke korozi), a nože keramické, ale s těmi mám špatnou zkušenost (dost se lámaly a „vykusovaly“)

MATERIÁL RUKOJETI - důležité je pro mě to, aby byla vhodná pro mytí v automatických myčkách a materiál byl hygienicky nezávadný. Rukojeti mohou být i dřevěné, ale ty nejsou vhodné pro myčky a musí se udržovat v suchu. A také jsou rukojeti kovové, ale s těmi mám špatnou zkušenost, protože v ruce prokluzují (postačí jen trochu zpocená, nebo vlhká ruka) KDS má rukojeti nožů z pevného plastu, který je hygienicky nezávadný a nárazuvzdorný

OSTROST, TVRDOST A KRÁJENÍ - je snad pochopitelné, že od nože očekávám ostrost, aby se mi dobře krájelo. Hodně levných nožům je už při koupi „tupých“, nebo je musíte brousit už po pár krájení, což je tedy velmi nepraktické. A krájení? Při krájení by se nůž neměl ohýbat či prohýbat, takže musí být dostatečně tvrdý a pevný

ČESKÁ VÝROBA - českou výrobu preferuji nejen z důvodu podpory českých výrobců, ale i z hlediska nezávadnosti, kvality materiálů a toho, že na české výrobky se mohu spolehnout, že neobsahují žádné příměsi a karcinogenní látky, že při jejich výrobě není ničeno životní prostředí, že je dodržována hygiena, bezpečnost práce a práva zaměstnanců. Prostě chci, aby česká výroba fungovala, abychom mohli být stále pyšní na naše zlaté české ručičky. A když teď po českých firmách jezdím, mohu vám říct, že stále máme být na co pyšní

A jak tedy testování vybraných nožů dopadlo?

Nože od firmy KDS Sedlčany jsem používala každý den po dobu 3 měsíců a jsem opravdu velmi spokojena. Nejen, že jsou nože velmi kvalitní a pohodlné, ale jsou i cenově přijatelné a navíc jsem je nemusela ani jednou brousit, jsou prostě stále stejně ostré, jako na začátku. To mě opravdu mile překvapilo.

A jaký nůž mě nejvíce oslovil? Je to můj každodenní kámoš – univerzální nůž, který do ruky beru opravdu každý den! Je výborný nejen na krájení, ale i na okrajování nebo vykrajování. Na druhém místě je nůž kuchyňský, který je příjemně malý a též velmi pohodlný. Při dortování jsem vyzkoušela i nůž dortový a cukrářský, a oba se velmi osvědčily. Nůž na ovoce jsem používala na odpolední svačinky pro děti, ale přiznám se, že na zeleninu i ovoce využívám častěji univerzální nůž.

Děkuji české firmě KDS Sedlčany, tradičnímu výrobci kvalitních nožů a nožířského náčiní, za její podporu a spolupráci. Kvalita a zpracování nožů, které mám sama vyzkoušené, mě přesvědčily, a proto výrobky této firmy preferuji a vám je mohu jen a jen DOPORUČIT!

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková