Když budete péct tak dlouho jako já, už budete vědět, ale pro ty z Vás, kdo začínáte, mám jeden důležitý postřeh. Produkt, který se jmenuje smetana ke šlehání, by měl jít ušlehat. Omyl! Na trhu narazíte na velké množství smetan ke šlehání a ne všechny lze kvalitně a jednoduše vyšlehat.
Podle časopisu dTEST a legislativního znění - výrobek s označením smetana ke šlehání musí splňovat dva klíčové požadavky. Musí být vyroben pouze z mléka a mít nejméně 30 % tuku. Jestliže má tuku 35 % a více, smí být smetana označena jako vysokotučná.
Ve většině receptů na internetu, v kuchařkách, či od mistrů vaření najdete napsáno v ingrediencích smetana, nebo použijte smetanu. Ale pro laika je dost těžké vědět, jakou smetanu mají na mysli. Na vaření? Smetana ke šlehání? Nebo snad ta nejlevnější s 16 % tuku?
Ať už děláte dort, moučník či roládu a v ingrediencích je SMETANA, tak pokud vám to peněženka dovolí, použijte smetanu 33 %. Vyplatí se vám to nejen ve výsledku v chuti, ale také při přípravě. Určitě totiž nechcete, aby se vám šlehačka srazila nebo rovnou spadla hned po natření na roládu či dort k narozeninám pro rodinného příslušníka.
Některé smetany (šlehačky) mají 31 % a vy si říkáte, to bude stačit a ještě ušetřím nějakou tu korunu. Pokud tuto šlehačku chcete na krém či do dortu nebo zmíněné rolády, na rovinu říkám, nestačí. Opravdu kupte tu 33 %.
Mě samotné se osvědčila smetana ke šlehání OLMA s obsahem tuku 33 %, v kelímku 210 g. Když nepotřebuji smetanu ke šlehání nebo použiji ztužovač, postačí i smetana ke šlehání KUNÍN s obsahem tuku 31 %, kelímek 200 g.
Pokud narazím na nějakou stejně osvědčenou, určitě vám ji sem přidám. A jaké jsou vaše zkušenosti se smetanami ke šlehání.?