Testuji pro vás

Testování mouky z Mlýna Havlíčkův Brod

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Jak všichni dobře víte, tak moc ráda peču. Pečení je moje velké hobby, u kterého relaxuji. Když jsme natáčeli můj pořad Vaříme s Vendy pro televizi Barrandov, tak se celý tým přesvědčil, že moje největší spotřeba je smetany, másla, sádla, mouky a čokolády. Ano, bez těchto surovin si nedovedu českou kuchyni a své vaření představit J

Mouka je pro mě důležitá nejen při pečení, ale i vaření. Více jak 15 let mi rukama prošlo hodně druhů mouk. Z počátku jsem se nechala ovlivnit akcemi řetězců a upřednostňovala jsem jen cenu, většinou privátních značek. Postupně, jak jsem se zlepšovala jako kuchařka, začala jsem vyžadovat kvalitnější suroviny a začala zkoušet i různé druhy mouky. A to hlavně kvůli tomu, že mi neustále praskaly knedlíky, nebo mi nekynulo hezky těsto. A také na chuti je kvalita mouky znát.

Po testování většiny mouk na trhu se MÝM FAVORITEM V MOUKÁCH staly mouky z Mlýnu Havlíčkův Brod. Havlíčkobrodská mouka mě totiž nikdy nezklamala. Kynutá těsta kynou sami, knedlíky už mi nepraskají a dokonce z žitné mouky peču i domácí chleba. A tak když jsem hledala partnera do projektu Vaříme s Vendy, byl pan MVDr. Roman Valenta jeden z prvních, které jsem kontaktovala a požádala ho o spolupráci.

Pan ředitel mě vřele přijal a ukázal mi celý mlynářský proces výroby. Uznávám, že v tu chvíli jsem se cítila jak úplný neználek. PŘEDSTAVOVALA JSEM SI TO JEDNODUŠE, vždyť jak to bylo v pohádkách? Přivezlo se zrní, to se semlelo, dalo do pytlů a je hotovo. Opak je pravdou! Výrobní proces je velmi náročný, tedy v případě, že chcete kvalitní mouku. Hluboce se skláním před panem ředitelem, který zachovává tradiční poctivou výrobu mouky, která není jen o přístrojích, ale hlavně o lidech, které k mlynářskému řemeslu přistupují jako ke svému poslání a dělají ho s láskou.

A JAK JE TO TEDY S VÝROBOU MOUKY? Obilí, a to jak pšenici, tak žito, nakupují od stálých, léty prověřených dodavatelů, u kterých se mohou spoléhat na určitou kvalitu. Samozřejmě i tak se zrno po dodávce podrobně kontroluje. Pak se zrno sype do jednotlivých sil podle obsahu lepku. Úkolem mlýnského stárka je namíchat směs určenou k mletí mouky stejných parametrů. Zrno, než se z něho stane mouka, prochází velkou čistírnou v rozsahu pěti pater, samotné mletí se provádí na takzvaných mlecích stolicích, vysévačích a čističkách krupic. Z mletého obilí se pak oddělují jednotlivé druhy mouky, krupce a otruby.

Nutno zdůraznit, že pan ředitel Valenta NEUSTÁLE VYLEPŠUJE A MODERNIZUJE výrobní proces, například zakoupil kvalitní čistírenský stroj, který má za úkol zbavit zrno všech možných příměsí a nečistot, aby do procesu mletí šlo už jenom opravdu čisté zrno. Dalším moderním strojem v Mlýnu Havlíčkův Brod je optický třídič, který dovede v zrnu odlišit veškeré barevně odlišné a podezřelé obilky, nebo tzv. peeler, který nahrazuje dříve používanou odíračku.

Souvislost s kosmetickým peelingem milé dámy není náhodná. Peeler ještě více opiluje povrch zrna, na kterém mohou být přítomny mikroorganismy, včetně dalších nežádoucích látek, které se potom v procesu mletí dostanou do mouky právě tam, kde se zrno nedostatečně čistí. Tak to vidíte - se zrnem se v Mlýnu Havlíčkův Brod zachází jako s pletí – ZRNO MUSÍ BÝT DOKONALÉ!

Když jsem panu řediteli vyprávěla mé zkušenosti s moukou a to, že jejich mouky mám opravdu moc ráda, že mě nikdy nezklamaly, tak mě pan ředitel však upozornil „Ano, kvalita mouky je velmi důležitá, ale důležité je i zacházení s moukou před jejím využitím v kuchyni. MOUKU MUSÍTE MÍT USKLADNĚNOU V POKOJOVÉ TEPLOTĚ.  Nemůžete v zimě jít na nákup, koupit mouku a ihned s ní začít péci – protože je studená. Musíte si jí tedy koupit alespoň den dopředu a ponechat ji v pokojové teplotě. To samé pravidlo platí i v případě, že si mouku uskladňujete v chladné spižírně.

HLUBOCE SMEKÁM, před panem ředitelem MVDr. Romanem Valentou, nejen před jeho úžasným mlýnem, kvalitní moukou, ale především před ním, jako člověkem s morálními životními hodnotami.

Nutno zdůraznit, že si pana ředitele Valenty cením o to víc, že jak je již poznat z titulu pana ředitele, k mlynářskému řemeslu se dostal až v roce 1994, kdy byl mlýn navrácen původním majitelům. V té době měl pan Valenta svou vlastní veterinární ordinaci. Aby mohl dobře provozovat mlynářské řemeslo, jako jeho tatínek a dědeček (na což velmi rád vzpomíná a vypráví), vystudoval potravinářskou školu a nastudoval celý mlynářský proces tak, aby mohl dobře vést mlýn, který vyrábí v dnešní době JEDNU Z NEJLEPŠÍCH MOUK V ČESKÉ REPUBLICE, což dokazují i různé testy a potravinářské zkoušky.

Více o historii Mlýna Havlíčkův Brod, si můžete přečíst zde:

http://varimesvendy.cz/index.php/partneri-blog/198-mlyn-havlickuv-brod

 

Mouka z Mlýna Havlíčkův Brod se stala vítězem v testu „A DOST!“ na Streamu:
https://www.stream.cz/porady/adost

https://www.novinky.cz/domaci/388645-velky-test-polohrubych-mouk.html

 

A tady si můžete poslechnout rozhovor s panem ředitelem MVDr. Romanem Valentou:

http://www.rozhlas.cz/vysocina/tandem/_zprava/hruba-mouka-je-vynalez-ceskych-mlynaru-rika-majitel-mlyna-roman-valenta--1573279

 

 

Komentáře   

# Ofelia 2017-03-26 08:24
Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide
credit and sources back to your webpage? My website is in the exact
same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you provide here.
Please let me know if this okay with you. Regards!

Also visit my website; https://www.viagrasansordonnancefr.com/viagra-naturel-femme-zara/
Odpovědět

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit

Kontakty

VYDAVATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková

MANAŽER KUCHAŘKY VENDY

Tereza Svobodová
E-mail: marketing@varimesvendy.cz
Mobil: +420 723 858 165
Tel.: +420 257 911 257

OBCHODNÍ A MARKETINGOVÉ NABÍDKY

E-mail: vendy@varimesvendy.cz
Mobil: 723 858 165
Tel.: 257 911 257